發新話題

我之前睇書話狗食少量提子有助防止關節痛, 但大量食就會腎衰竭
有時我都會比一兩粒佢地食
菜我係生餵, 但薯仔就一定要煮熟, 有芽既著仔生食好似話有毒

引用:
原帖由 AKI_LOK 於 2009-6-4 20:05 發表
菜我係生餵, 但薯仔就一定要煮熟, 有芽既著仔生食好似話有毒
有芽薯仔是生熟都有毒,嗰隻毒唔會被熱力破壞的。不過有澱粉質的東西都是要煮的,唔煮過的澱粉質好難消化。

引用:
原帖由 BARFHK 於 2009-6-4 12:17 發表

豆付 ok,但不是主食,唔好過份。
明白, 唔該!

引用:
原帖由 BARFHK 於 4-6-2009 11:49 發表

食糧有一半Dr.B的話,唔洗搞咁多野,淨餵肉骨就可以了,當然唔駛加菜。除非有病,譬如腎病、mega colon等等,要特別modify個diet。

要提提一點,貓比較鍾意吃淨肌肉,Dr.B的糧有骨有內臟又有菜,所以啲貓prefer吃homemade。當你要轉哂homemade,到時便要加番哂呢啲野了。
呢樣嘢想問好耐...  我平時每貓朝早食1/2 塊 Dr. B 袋鼠 ; 夜晚俾1/2塊 Dr. B 火雞 + 半生熟雞柳半條約15g ; 其實咁樣加雞柳有冇問題 ? 我一直都覺得唔需要加骨 or 鈣粉 / 半個雞心內贜等等...

引用:
原帖由 BARFHK 於 2009-6-4 20:29 發表

有芽薯仔是生熟都有毒,嗰隻毒唔會被熱力破壞的。不過有澱粉質的東西都是要煮的,唔煮過的澱粉質好難消化。
原來係咁, 唔該晒!

引用:
原帖由 BARFHK 於 2009-6-4 11:49 發表

落雜豆?咁奇怪?點解要餵佢食雜豆?
食糧有一半Dr.B的話,唔洗搞咁多野,淨餵肉骨就可以了,當然唔駛加菜。除非有病,譬如腎病、mega colon等等,要特別modify個diet。
要提提一點,貓比較鍾意吃淨肌肉,Dr.B的糧有骨有內臟又有菜,所以啲貓prefer吃homemade。當你要轉哂homemade,到時便要加番哂呢啲野了。不過可能又有新問題,即等於小朋友要吃樓下快餐店的黑椒豬扒加腸仔飯,而唔想吃阿媽煮的住家飯,但當你嘗試把黑椒豬扒加腸仔飯改到健康,就變咗唔夠咸、唔夠汁、太少肉、太多菜,個小朋友又唔想食了。
請問你的意思是否指如果每餐都係一半 Dr.B + 一半 Homemade 的話, 咁即使每日都係咁樣一日兩餐, Homemade 果部份都可以唔駛加內臟同菜 ?Homemade 果部份又係唔係一定要有骨在內 ?如果每日 Homemade 果部份都用淨肉可以嗎 ?
咁如果每餐都只餵 Homemade 的話, 又係唔係餐餐都要加返內臟同菜 ?菜其實有哪些唔餵得 ?
平時會用蘋果, 蘿白, 青豆, 菜心, 白菜仔, 生菜...咁仲有咩果或菜可以餵 ?
西瓜, 木瓜, 哈密瓜, 士多啤梨, 奇異果, 菠蘿, 香蕉, 番茄, 冬瓜, 節瓜, 青瓜, 勝瓜, 茄子, 椰菜, 通菜, 芥蘭 ... 等等
請問又餵唔餵得呢 ?

引用:
原帖由 Mint_Tea 於 2009-6-5 10:21 發表
呢樣嘢想問好耐...  我平時每貓朝早食1/2 塊 Dr. B 袋鼠 ; 夜晚俾1/2塊 Dr. B 火雞 + 半生熟雞柳半條約15g ; 其實咁樣加雞柳有冇問題 ? 我一直都覺得唔需要加骨 or 鈣粉 / 半個雞心內贜等等... ...
冇問題,15g 只不過是1/10的食量,同小食無咩分別,不用担心營養問題。

引用:
原帖由 小貓女 於 2009-6-6 11:02 發表
請問你的意思是否指如果每餐都係一半 Dr.B + 一半 Homemade 的話, 咁即使每日都係咁樣一日兩餐, Homemade 果部份都可以唔駛加內臟同菜 ?
唔駛加
引用:
Homemade 果部份又係唔係一定要有骨在內 ?
係。你同上面Mint_tea的情况唔一樣,當homemade佔一半的食量時,homemade這半的營養便要注意。內臟、蔬菜比較次要,不加問題不大,但BARF的主食,是有骨的肉。
引用:
如果每日 Homemade 果部份都用淨肉可以嗎 ?
唔可以,條數好簡單,本身Dr.B的鈣磷比是1.1 : 1 ,你加一倍淨肉,立即變成 0.6 : 1 。
引用:
咁如果每餐都只餵 Homemade 的話, 又係唔係餐餐都要加返內臟同菜 ?
唔一定餐餐都要加,但拉平衡要吃夠約20%的內臟。對貓來說,菜唔一定要加,唔加唔會營養不良。
引用:
菜其實有哪些唔餵得 ?
平時會用蘋果, 蘿白, 青豆, 菜心, 白菜仔, 生菜...咁仲有咩果或菜可以餵 ?
西瓜, 木瓜, 哈密瓜, 士多啤梨, 奇異果, 菠蘿, 香蕉, 番茄, 冬瓜, 節瓜, 青瓜, 勝瓜, 茄子, 椰菜, 通菜, 芥蘭 ... 等等
請問又餵唔餵得呢 ?
全都餵得,但要攪碎。

引用:
原帖由 BARFHK 於 2009-6-6 22:28 發表

唔駛加

係。你同上面Mint_tea的情况唔一樣,當homemade佔一半的食量時,homemade這半的營養便要注意。內臟、蔬菜比較次要,不加問題不大,但BARF的主食,是有骨的肉。

唔可以,條數好簡單,本身Dr.B的鈣磷比是1.1 : 1 ,你加一倍 ...
明白了,謝謝解答

引用:
原帖由 Mint_Tea 於 2009-6-3 21:01 發表
例如生雞蛋... 有事嘅唔係成隻蛋, 而係生蛋白, 生蛋白嘅 avidin 會破壞 biotin, 熟咗就冇問題~   ...
我想問下版主 .. 貓貓係咪真係唔食得生雞白 ??
但我好似見到 Dr.B 裡面都好似有雞蛋架喎

發新話題