發新話題

等等先,唔好講下講下,講到等其他人信以為真,斷章取意。A little knowledge is a dangerous thing!

蘋果係棵蘋果樹和蘋果核有少少毒,橙係橙皮上橙色好香嗰啲精油有少少毒。我估無人餵隻狗食蘋果樹葉,或把幾十個橙的外皮搾油餵隻狗。

蒜頭好像人吃白果一樣,狂吃是有毒,但又有幾多人吃白果吃到中毒?一般人又會餵幾多蒜頭給隻狗食?

魚生是有thiaminase,但不是種種魚都有,含量也不多,否則日本死得人多,因為人都要B1。蛋白也是一樣。

逐樣講,有排講。

引用:
原帖由 cattiew 於 2009-6-3 11:24 發表

板主唔理人GA

我見有乾糧有Blueberries GA WOR .. 咁係咪即係食得la
唔係唔理,係唔識答。我一直都認為唔洗加菜給貓吃,但大家唔同意,連已經有加菜的Dr.B都覺得唔夠菜。你再問個咁既問題,重點根本唔係有無種小麥草,所以要諗一諗。

引用:
原帖由 BARFHK 於 2009-6-3 23:11 發表

唔係唔理,係唔識答。我一直都認為唔洗加菜給貓吃,但大家唔同意,連已經有加菜的Dr.B都覺得唔夠菜。你再問個咁既問題,重點根本唔係有無種小麥草,所以要諗一諗。 ...
版主,有時我地homemade架,但唔想次次都落雜豆,又唔知邊d菜唔食得,咁homemade時撈埋菜貓貓又揀起唔食,咁有好多貓友自己種小麥草,等貓貓自己覺得有需要時走去食,咁homemade時咪唔駛加菜囉,我諗意思係咁掛?

引用:
原帖由 叻叻 於 2009-6-4 08:35 發表

版主,有時我地homemade架,但唔想次次都落雜豆,又唔知邊d菜唔食得,咁homemade時撈埋菜貓貓又揀起唔食,咁有好多貓友自己種小麥草,等貓貓自己覺得有需要時走去食,咁homemade時咪唔駛加菜囉,我諗意思係咁掛? ...
係ar...加左菜貓地又唔like....食得好慢..而家咪屈服種番wheat grass 比貓地食lor.... 想cut 左貓餐D菜.... 唔知可唔可以咁做呢?

引用:
原帖由 BARFHK 於 2009-6-3 23:00 發表
等等先,唔好講下講下,講到等其他人信以為真,斷章取意。A little knowledge is a dangerous thing!

蘋果係棵蘋果樹和蘋果核有少少毒,橙係橙皮上橙色好香嗰啲精油有少少毒。我估無人餵隻狗食蘋果樹葉,或把幾十個橙的外皮搾 ...
哦, 明白.

其實我一向都有比 apple 同橙佢哋食, 當然無比核, 葉同橙皮啦.

咁我就安心喇.

再問多一個問題, 豆付 ok 嗎?

唔該哂

引用:
原帖由 叻叻 於 2009-6-4 08:35 發表

版主,有時我地homemade架,但唔想次次都落雜豆,又唔知邊d菜唔食得,咁homemade時撈埋菜貓貓又揀起唔食,咁有好多貓友自己種小麥草,等貓貓自己覺得有需要時走去食,咁homemade時咪唔駛加菜囉,我諗意思係咁掛? ...
落雜豆?咁奇怪?點解要餵佢食雜豆?

食糧有一半Dr.B的話,唔洗搞咁多野,淨餵肉骨就可以了,當然唔駛加菜。除非有病,譬如腎病、mega colon等等,要特別modify個diet。

要提提一點,貓比較鍾意吃淨肌肉,Dr.B的糧有骨有內臟又有菜,所以啲貓prefer吃homemade。當你要轉哂homemade,到時便要加番哂呢啲野了。不過可能又有新問題,即等於小朋友要吃樓下快餐店的黑椒豬扒加腸仔飯,而唔想吃阿媽煮的住家飯,但當你嘗試把黑椒豬扒加腸仔飯改到健康,就變咗唔夠咸、唔夠汁、太少肉、太多菜,個小朋友又唔想食了。

引用:
原帖由 BARFHK 於 2009-6-4 11:49 發表

落雜豆?咁奇怪?點解要餵佢食雜豆?

食糧有一半Dr.B的話,唔洗搞咁多野,淨餵肉骨就可以了,當然唔駛加菜。除非有病,譬如腎病、mega colon等等,要特別modify個diet。

要提提一點,貓比較鍾意吃淨肌肉,Dr.B的糧有骨有內臟又有菜,所 ...
咁講板主係覺得完全唔使加菜ar?!  咁唔加菜又洗唔洗種wheat grass比佢地食ar ? 唔比菜貓地好似冇all到咁多毛....會嘔多d毛咁wor 

引用:
原帖由 cattiew 於 2009-6-4 09:52 發表
係ar...加左菜貓地又唔like....食得好慢..而家咪屈服種番wheat grass 比貓地食lor.... 想cut 左貓餐D菜.... 唔知可唔可以咁做呢?
我上面講嘅,算唔算答咗你?

我都唔知你餵緊乜,餵緊幾多,點可以簡單答你可以定唔可以?好似我剛剛先知道你們講的蔬菜是指急凍雜豆嘅!我都寫咗咁多次咩野為之菜,咩野為之肉骨,咩野比例係我們覺得好的。

但餵貓並不是只有一個方法,我個方法也未必最好,就算收窄個範圍,淨講BARF,都有唔同的見解。我可以簡單地話你錯,唔應該唔照我的方法做,甚至用嗰啲"專業人士"的愚民手段 - 「你咁餵隻貓好危險,食Dr.B啦,一陣隻貓缺鈣或者塞腸或者唔夠微量原素...(下删幾百字),到時洗錢事小,救唔救到,有無後遺症都唔知。 」

引用:
原帖由 dobemomo 於 2009-6-4 11:05 發表

哦, 明白.

其實我一向都有比 apple 同橙佢哋食, 當然無比核, 葉同橙皮啦.

咁我就安心喇.

再問多一個問題, 豆付 ok 嗎?

唔該哂
豆付 ok,但不是主食,唔好過份。

引用:
原帖由 BARFHK 於 2009-6-4 12:14 發表

「你咁餵隻貓好危險,食Dr.B啦,一陣隻貓缺鈣或者塞腸或者唔夠微量原素...(下删幾百字),到時洗錢事小,救唔救到,有無後遺症都唔知。 」
塞腸係咪即係食左奇怪野又all唔番出尼果d ar ... 食平時d野都會塞腸ga  ..... 

發新話題