19 12
發新話題

問題請教請教..

問題請教請教..

我而家係每日餵二餐..早上一餐餵3塊dr b........

晚上再自己煮d野比佢食咁..由於佢皮膚唔丸太好..好容易敏感..

而且自從上年7月咬走晒d毛之後..都而家未生番好.....生得十分慢..

所以想晚上餵牠吃三文魚..

唔知生好定熟好??

如果係生的話..因為我係市面見到兩種....

一種係放係雪櫃...比人買佐之後..羅黎煎黎食ge........

一種係比人可以生食個種...............

請問我應該買邊種好???????買前者的話會比較dirty ma???thank you~~

我隻係伯恩山..2歲

引用:
原帖由 annson1990 於 2009-2-16 19:45 發表
所以想晚上餵牠吃三文魚..
唔知生好定熟好??
三文魚唔好生餵,因為美國東北海岸出產(包括亞拉斯加及加拿大)有可能含對狗狗有毒的寄生蟲(salmon poisoning)。買啲本地魚仔餵,更平更安全。(細魚生長期短,積存的重金屬或農藥低)

不過要生翻啲毛,魚或魚油效果不大。以我記得,唯一研究過,可以幫助毛髮生長的supplement只有biotin和paprika。可以買來試試。如果想從天然食物吸收,蛋黃含豐富biotin(但生蛋白會影響biotin的吸收,所以最好餵烚蛋),又有好多必要的脂肪酸,長期餵,毛會又多又油亮。Paprika就是乾燈籠椒粉,是調味料來的,大超市有得賣。當然也可以買新鮮燈籠椒攪爛餵啦。

但一定要狗狗的皮膚敏感問題解决咗,以上補品才有機會有用,皮膚一直敏感,啲毛是生不到的。

引用:
原帖由 BARFHK 於 2009-2-17 01:59 發表

三文魚唔好生餵,因為美國東北海岸出產(包括亞拉斯加及加拿大)有可能含對狗狗有毒的寄生蟲(salmon poisoning)。買啲本地魚仔餵,更平更安全。(細魚生長期短,積存的重金屬或農藥低)

不過要生翻啲毛,魚或魚油效果不大。以我記得, ...
但我唔知點先算搞掂佢D敏感未.......自從佢上年幾日間咬走晒自己D毛後..跟住幫佢沖佐次涼..佢就無咬過了....
不過佢算係好易敏感..同埋算係比較鐘意"找"自己D毛......好似前幾日天氣一濕.......佢就係度"找找找"...
請問你岩岩介紹個樣野係唔係可以日日餵GA?????每日可餵幾多到????

另外幫朋友問一問....

如果食"觀頭"會肚柯的狗,食BARF會唔會都柯GA??

因為佢覺得兩樣野個樣好似

同埋如果隻狗本身好易肚柯(好敏感)...食BARF岩唔岩呢??

因為他的狗...已經好thin......唔多正常..吸收能力差...腰位很幼........

唔知應該食邊隻岩..............同埋佢隻狗係食野超快......又唔係好咬野..食barf會唔會危險d??(因為驚d骨)..佢係大狗..

另外係幫我自己問ge...........皮膚差..食豬肉個陣係岩ga ma??

引用:
原帖由 annson1990 於 2009-2-17 14:09 發表

但我唔知點先算搞掂佢D敏感未.......自從佢上年幾日間咬走晒自己D毛後..跟住幫佢沖佐次涼..佢就無咬過了....
不過佢算係好易敏感..同埋算係比較鐘意"找"自己D毛......好似前幾日天氣一濕.......佢就係度"找找找".. ...
沖咗次涼就無咬過,咁就無問題啦。

但七月到現在啲毛都生唔翻?佢之前食乾糧是否常常痾?轉咗BARF幾耐?現在有沒有痾?
引用:
請問你岩岩介紹個樣野係唔係可以日日餵GA?????每日可餵幾多到????
其實我唔清楚,沒法search返個研究。2歲伯恩山,日日餵1隻烚蛋一定無問題,燈籠椒攪碎(記著要攪,唔係消化唔到),日日加兩茶匙(如果是乾燈籠椒粉,1/4茶匙)。不過以上份量是估估下,試兩個月先啦。

記著上來update我地,因為我都無經驗,唔知得唔得。最好影影事前事後的照片,等大家有個參考。

引用:
原帖由 BARFHK 於 2009-2-17 22:01 發表

沖咗次涼就無咬過,咁就無問題啦。

但七月到現在啲毛都生唔翻?佢之前食乾糧是否常常痾?轉咗BARF幾耐?現在有沒有痾?

其實我唔清楚,沒法search返個研究。2歲伯恩山,日日餵1隻烚蛋一定無問題,燈籠椒攪碎(記著要攪,唔係消化唔到 ...
生得好短..因為佢好易敏感.........同埋久唔久佢就身痕(都唔知點解,毛又吹乾)..不過唔會有7月個次咁勁....

佢腳,博頭,空都生番好...係條腰未生好........雞蛋黎講..佢日日都有食.........

食佐BARF三個月到啦...不過佢都係一半份量係...有一半我係另外煮野佢食........

佢之前食乾糧就係D屎差D..不過都係一日柯兩次..唔算係肚柯...不過D屎好雪糕........

引用:
原帖由 annson1990 於 2009-2-17 21:04 發表
另外幫朋友問一問....

如果食"觀頭"會肚柯的狗,食BARF會唔會都柯GA??

因為佢覺得兩樣野個樣好似
但兩樣是唔同野來bor,一樣生、一樣熟,成份亦完全唔同。正如你問:「食蘋果會肚痾,食羊肉會唔會痾嫁?」
引用:
同埋如果隻狗本身好易肚柯(好敏感)...食BARF岩唔岩呢??
伯恩山,就是一個好例子。好多伯恩山都好易肚痾(Husky都係),只有吃BARF腸胃才正常。你養伯恩山,也轉了BARF,你自己的經驗是怎樣?

其實我可以分析BARF對腸胃的好處,但之前在這forum講過多次。不如換個角度睇,你朋友隻狗已經好瘦,成日肚痾,吸收好差。我相信佢也轉過無數隻乾濕糧,沒有一隻效果理想。其實除咗轉BARF,佢根本沒有太多選擇。
引用:
因為他的狗...已經好thin......唔多正常..吸收能力差...腰位很幼........

唔知應該食邊隻岩..............同埋佢隻狗係食野超快......又唔係好咬野..食barf會唔會危險d??(因為驚d骨)..佢係大狗..
我提議超過100磅的大狗咁樣食法:-
1. 每日總食量是體重的2%。100磅即是吃2磅
2. 一半餵Dr.B,一半餵雪雞。即1磅(=2塊)Dr.B和1磅雪雞。十幾廿蚊隻雪雞大約重2磅,開邊餵半隻剛剛好。
3. Dr.B可以豬牛羊兔不停轉,等佢吃到不同肉類。雪雞平,又易買,可以日日吃不用轉。
4. 這樣餵方便,解凍就得,唔洗整,又唔怕自己配搭得唔均衡。每日餵飼成本是四十幾蚊(Dr.B = $36.6,雪雞約$10),只比中價乾糧貴約十蚊,和貴價乾糧更差無幾。
5. 半隻雪雞不要切件,等他一定要咬爛啲骨先吞到。
引用:
另外係幫我自己問ge...........皮膚差..食豬肉個陣係岩ga ma??
係,當皮膚好返啲時,可以試下其他肉。

引用:
原帖由 annson1990 於 2009-2-17 22:17 發表

佢之前食乾糧就係D屎差D..不過都係一日柯兩次..唔算係肚柯...不過D屎好雪糕....
現在呢?仲有無雪糕?

引用:
原帖由 BARFHK 於 2009-2-17 23:10 發表

現在呢?仲有無雪糕?
佢而家屎小佐好多....9成係OK的..不過最後實要柯兩點"難屎"出黎...

我仲以為會提議全部係DR.BARF添....反而全部食唔係咁好??

因為我同佢都一樣...可能信心問題...生肉我地只係咁食DR.BARF..雪雞唔係太敢..

佢係轉佐好多次糧了...........因為佢隻狗真係腰特別幼..THIN到你同佢沖涼個陣.見到都想CRY....但係胃口好好..佢仲以為隻狗係"姨藏炎"//

但係個護士朋友話隻狗無嘔...應該唔會係......

同埋如果佢隻狗超THIN,餵2%會唔會太小???

同埋佢隻狗1日一定要分兩餐食的..

HAHA..我同佢都一直以為"觀頭"D肉係生肉GA添..HAHA..

唔該晒你咁細心答我咁多野

引用:
原帖由 annson1990 於 2009-2-17 23:46 發表
我仲以為會提議全部係DR.BARF添....反而全部食唔係咁好??
全Dr.B當然好,但始終是用澳洲出產的材料在澳洲做,不是所有養大狗的家庭可以付担。用以上的做法,可以令餵飼成本減到和餵乾糧差不多,又不太影響diet的質素。比你現在晚上煮野比佢吃更方便,也應該連最後柯兩點"難屎"都可以解决埋。
引用:
因為我同佢都一樣...可能信心問題...生肉我地只係咁食DR.BARF..雪雞唔係太敢..
買到的雪雞,都是人類食品級,有幾多狗食物是這個等級?但當然唔好買那些十蚊一大袋清貨,可能是溶過又雪返果啲。

19 12
發新話題