12 12
發新話題
打印

報到第一帖

引用:
原帖由 raehk 於 2012-7-20 14:52 發表
P.S. 我上星期約左一班朋友食飯,順路買冰鮮雞頸,用冰袋入住。朋友問係咩嚟,我講完成棚人不約而同話「乜貓唔係食貓糧既咩?!」
聽完好心酸..........
令我記起在電視上(可能是Jamie Oliver去學校?)看到一個外國小朋友,比個薯仔佢,佢唔知係乜黎。因為對他來說,薯仔係一條條炸過的。

現今世界,健康飲食之道,再不是吃一些"有益"的食品,而且吃少一點"無益"的食物。這幾年,常常有主人話比我聽轉了BARF後幾咁神奇,譬如隻貓唔再肚瀉啦、個貓盤唔再臭到暈啦、隻貓體重無變但覺得大隻咗啦、甚至後生翻活躍咗等等!

其實說穿了,隻貓本身係咁架,只要停止比無益的食物,健康係好自然既事。

TOP

係囉係囉~~~

以前冇咁多精製食物,用新鮮天然材料自煮為多,食野只要定時定量均衡就可以,而家食品製造係盤大生意,就算係新鮮蔬果肉食,都會有農藥色素激素禁藥造假等一籮問題,何況經連串加加減減工序既商業食品。無論係人食既定係動物食既,仲要小心注意埋原材料、養殖過程、產地、成分、生產程序、製造日期、貯存期限等等等等。真係版主話齋,個關注焦點扭曲左,以前諗既係喺一堆好野裏面揀最正既野食,而家科技發達、金錢掛帥,煩惱既係要點避開有害傷身既食物。輸少當贏,食少啲冇益野就已經拍手稱慶。

類似既例子我聯想起母乳v.s.嬰兒奶粉,都係冇嗰樣整嗰樣,係純為商業利益製造出嚟既urban illusion. 我當年中學個生物老師成日強調大自然就係最好既設計師,所有動植物今時今日既形態習慣,都已經係最適直此時此地既生存繁衍。係人類聰明反被聰明誤,畫蛇添足諗多左。

TOP

 12 12
發新話題